Setelah
memperkatakan tentang dasar-dasar pemilihan makanan yang betul kini marilah
diperkatakan pula tentang peraturan-peraturan yang sihat yang berkaitan dengan
makan minum pula. Kedua-dua aspek kesihatan ini amatlah musatahak sekali
diketahui serta diamalkan jika kita hendak memperolehi kesihatan tubuh yang
sebaik-baiknya, sedang kajahilan atau kecuaian terhadap aspek-aspek itu adalah
menjadi punca berbagai penyakit dan penderitaan.
Malah
menurut pendapat Dr. Hindhede, seorang pakar makanan yang termasyur dari
Denmark “sebab yang terbesar daripada penyakit yang membawa kematian ialah dari
makanan dan minuman”. Peringatan yang lebih keras telah diberikan pula oleh Dr.
George Starr White dalam bukunya “Think” dengan berkatan “Sistem penghadaman
kita boleh mempercepatkan kematian kita jika kita mempunyai fahaman yang
bijaksana tentang peraturan makan-minum yang betul dalam kehidupan ini”.
Dengan
merenung akan pendapat-pendapat moden tentang punca penyakit ini kita akan
sendirinya sedar bahawa, “perut itu adalah sumber penyakit dan penjagaan adalah
rumah ubat”.
Satu
daripada sebab terbesar tentang kesilapan manusia berkaitan dengan kebiasaan
makan-minum ini ialah kerana mereka itu lupa bahawa tujuan makan itu adalah
untuk melanjutkan hayat hidup agar ia memperolehi tenaga buat menjalankan
kegiatan hidupnya. Maka itulah kita dapati falsafah makan untuk hidup jarang
dipraktikkan orang dengan bijak. Dari apa yang kita perhatikan selama ini
nampaknya hidup untuk makan itulah yang lebih mempengaruhi perut manusia.
Dan
memanglah dapat diterima bahawa nafsu makan itu adalah satu naluri yang paling
sukar sekali dapat dikawal manusia. Ramai manusia dapat hidup tanpa kahwin
tetapi tidak seorang pun yang mungkin tahan hidup tanpa makan. Memandangkan
betapa besarnya pengaruh naluri makan ini dalam jiwa manusia inilah makan
Confucius, ahli fikir Cina yang terkenal itu telah meringkaskan naluri manusia
yang besar itu kepada dua jenis sahaja iaitu keinginan kepada makan-minum dan keinginan
beranak-pinak.
Walaupun
pakar-pakar perubatan telah sebulat suara berpendapat bahawa peraturan makan
yang baik itu mempunyai kesan pada kepanjangan umur manusia namun sedikit benar
orang yang benar-benar ambil berat tentang peraturan makan-minumnya.
Mereka
makan apa sahaja yang disukainya tanpa memikirkan mudharat atau manfaatnya
sesuatu makanan itu. Begitu juga tentang sukatan atau kadar makanan yang mereka
makan itu sedap dirasa, mereka akan makan sesuka hatinya tanpa memikirkan akan
mudaratnya.
Memandangkna betapa pentingnya aspek makan minum inilah perlu
dihuraikan lebih lanjut tentang beberapa faktor yang berkaitan dengannya,
seperti persediaan makanan, dasar-dasar menyatu atau mencampurkan makanan, masa
makan, adab makan-minum, peraturan lepas makan dan sebagainya lagi.
BERSAMBUNG........
No comments:
Post a Comment