B.
PERATURAN MENCAMPURKAN JENIS MAKANAN
Setelah
mengetahui tentang cara memilih dan memasak itu kita hendaklah juga tahu
peraturan-peraturan menyusun atau mencampur jenis-jenis makanan itu selaras
dengan kehendak-kehendak Ilmu Dietics. Dr. Harry Benjamin dalam bukunya “Your
Diet In Health And Disease” menyatakan bahawa makanan yang mengandungi zat
kanji janganlah dimakan bersama dengan makanan yang boleh membentuk zat asam
atau protein seperti susu.
Begitu juga jangan campurkan makanan yang
mengandungi zat gula dengan zat kanji kerana jika kita campurkan dua jenis
makanan ini maka kita akan menderita kelebihan zat asid dalam perut. Jika
seseorang itu benar sihat dan menjalani kehidupan yang cergas maka makanan
kanji campur protein itu dapat dimakan sama tanpa menimbulkan kesan-kesan
sampingan yang buruk. Tetapi jika seseorang itu kerjanya banyak duduk sahaja
maka apa jua hal yang menggangu fikiran seperti bimbang, takut ataupun cemas
akan menggangu proses penghadaman itu dan inilah sebab-sebabnya maka makanan
berkanji campur protein itu hendaklah dijauhi dalam mengatur makanan kita.
Dalam
pengkajian kita tentang proses penghadaman menunjukkan bahawa sesetengah
kumpulan makanan seperti protein misalnya memerlukan zat asid untuk
mencernakannya dan menghadamkan di mulut dan perut. Kanji pula memerlukan unsur
alkaline untuk mencernakannya yang bermula di mulut lalu disambung di perut
hanya selagi tidak ada protein yang terdapat di dalamnya, lalu diakhiri di
poros usus. Dan kumpulan ketiga iaitu makanan berlemak dan berminyak tidak
dihadamkan di perut sama sekali bahkan di usus. Maka itu tidak menggangu sama
ada pencernaan protein ataupun kanji. Ini bererti bahawa kanji dan lemak,
protein dan lemak boleh dimakan bersama. Tetapi kanji dan protein tidak sama
sekali dicampurkan jika hasil yang baik hendak diperoleh dari makanan yang kita
makan itu.
Dengan
ringkasnya kanji, lemak dan sayur-sayuran dimakan bersama kerana ia memerlukan
sama ada unsur alkaline untuk mencernakannya. Protein, lemak dan buah-buahan
boleh dimakan bersama kerana ia memerlukan unsur asid untuk mencernakannya.
Tetapi kanji dan protein atau kanji dengan buah-buahan asid hendaklah jangan
dicampurkan dalam makanan. Untuk lebih jelas elok kiranya diturunkan
peraturan-peraturan tentang mencampur jenis-jenis makanan itu menurut Dr. Harry
Benjamin dalam bukunya itu.
a).
Kanji dengan lemak.
b).
Kanji dengan sayur-sayuran hijau.
c).
Kanji, lemak dan sayur-sayuran hijau.
d).
Kanji dan gula.
e).
Kanji dan buah-buahan yang sudah dikeringkan.
f).
Kanji, lemak, buah-buahan kering dan sayur-sayuran hijau.
g).
Kanji, gula dan buah-buahan kering.
h).
Protein dan buah-buahan asid.
j).
Protein dan sayur-sayuran hijau.
k).
Protein, lemak dan sayur-sayuran.
l).
Lemak dan buah-buahan asid.
m).
Lemak dan gula.
n).
Gula dan protein.
BERSAMBUNG....
No comments:
Post a Comment