A.
PERSEDIAAN MAKANAN
Untuk
menjamin memperolehi sebanyak-banyak faedah dari makanan yang kita makan,
pengetahuan sedikit sebanyak tentang cara penyediaan makanan itu perlu juga
diketahui. Ini termasuklah aspek memilih dan cara memasak makanan itu. Dasar yang
pertama sekali harus diingat bahawa makanan itu mestilah asli dan baru,
bukannya hasil perusahaan kilang seperti makanan-makanan yang sudah diperhalus
atau dalam tin. Kedua cara masakan makanan itu hendaklah diperhatikan agar
tidak merugikan kepentingan tubuh kita. Jika memasak sayur-sayuran misalnya
hendaklah jangan lama supaya zat-zat vitamin dan galian tidak terhapus kerana
masakan itu.
Selain
itu, rasa masakan makanan yang asli itu janganlah dilindungi dengan
rempah-rempah kerana jika kita membubuh rempah, kita tidak akan mengetahui
dengan mudahnya sama ada makanan itu rosak atau tidak. Tetapi dengan membubuh
rempah kita dengan mudahnya akan mengetahui sama ada makanan itu sudah rosak
atau tidak disebabkan dari rasanya yang sedap atau tidaknya itu.
BERSAMBUNG....
No comments:
Post a Comment